Priblížili sme svet serverov 25 dievčatám

03. December 2015

„Dievčatá po takýchto workshopoch pristupujú k učivu v škole inak. Viac sa snažia, lebo vedia, čo ich čaká v budúcom možnom IT povolaní. V škole majú všetko iba v teoretickej rovine a vo firmách to vidia prakticky. Lepšie si potom vedia predstaviť, čo všetko by mohli robiť v budúcnosti. Je to spôsob ako ich prilákať k IT,“ zhodnotila Alexandra Bátoryová, pedagogička z Gymnázia Alexandra Sáru v Bratislave, po skončení prvého workshopu, ktorý pripravila spoločnosť bit-STUDIO Bratislava v spolupráci so združením Aj ty v IT.

Priblížili sme svet serverov 25 dievčatám

Jedným z dôvodov nízkeho záujmu dievčat o technické smery je nedostatok informácií o možnostiach uplatnenia v informačných technológiách a streotypná predstava informatika. Väčšina ľudí si ho predstavuje ako chalana, ktorý sa celý deň nepohne od počítača a sedí niekde v suteréne budovy. AJ z tohto dôvodu je záujem dievčat o IT smery štúdia veľmi nízky, preto sme sa rozhodli pracovať špeciálne so stredoškoláčkami,“ opisuje dôvody vzniku projektu Aj Ty v IT jeho zakladateľka Petra Kotuliaková. Workshopy, ako bol ten v bit-STUDIO sa snažia tieto stereotypné predstavy stierať. 

Pôvodný nápad bol zorganizovať jeden workshop pre dievčatá zo strednej školy. Naučiť ich ako sa vyrábajú sieťové káble, ukázať im ako funguje server, dovoliť im vyskúšať si rozložiť a zložiť jednotlivé komponenty servera, či prejsť si samotnou fyzickou i virtuálnou inštaláciou servera. Počet dievčat, ktoré sa na workshop prihlásili ďaleko presiahol naše kapacity. Aj preto sme sa s Petrou Kotuliakovou dohodli, že usporiadame 24. novembra 2015 workshopy dva. Dopoludnia sme vyškolili 15 stredoškoláčok z Gymnáziu Alexandra Sáru v Bratislave a popoludní 10 vysokoškoláčok, ktoré sa chceli dozvedieť čo najviac o fungovaní serverov, ich nastavení a samotnej architektúre. 

„Ženy v IT majú nezastupiteľné miesto. V našej spoločnosti ich pracuje niekoľko na špecializovaných IT funkciách. S podobnými aktivitami chceme aj naďalej pokračovať,“ zhodnotila na záver oboch workshopov generálna riaditeľka bit-STUDIO Bratislava Jana Klimentová. 

Potrebujete poradiť?