Vrchnáčiky pre Sabínku

13. December 2016

Takmer tri vrecia plné vrchnáčikov, ktoré sme vyzbierali v ensentia, sme odovzdali na pomoc Sabínke.

Vrchnáčiky pre Sabínku

Mnohí sa nás pýtajú, prečo sa zbierajú práve vrchnáčiky a ako môže zber vrchnáčikov pomôcť Sabínke. Funguje to tak, že za vyzbieranie 1 tony vrchnáčikov dostane 220€. Veríme, že sa zapojí celé Slovensko, a vďaka dobrým ľuďom sa podarí vyzbierať čo najviac peňazí. My sme v decembri odovzdali vrchnáčiky vo vreciach s objemom približne 250 litrov.



A prečo pomáhame Sabínke? Tu je jej príbeh:

"Narodila som sa 22.5.2013 v Bratislave. Ešte som poriadne neuzrela svetlo sveta a už mi bolo predpovedaných mnoho rôznych diagnóz. Počas tehotenstva moja mamina prežívala veľmi ťažké obdobie, lebo ju doktori strašili tými najhoršími diagnózami. Aj napriek tomu maminka cítila, že sa teším na tento svet a že som veľká bojovníčka!
Som jej veľmi vďačná, že nedala na rady doktorov. Som krásne a veselé dievčatko, ale ku šťastiu mi chýba pohyb, aký majú moji kamaráti.Diagnóza nazývaná HYPOTÓNIA mi ho neumožňuje.Je to znížené napätie vo svaloch,ktoré získam usilovným cvičením.Mojím najväčším snom je, aby som mohla bezstarostne behať, objavovať svet a hrať sa s mojimi rovesníkmi. Momentálne mi s pohybom pomáha mamina a precvičuje so mnou každý deň Vojtovu metódu.Momentálne cvičím bobath koncept,ktorý ma veľmi posúva dopredu. Absolvovala som už niekoľko rehabilitácií v Dunajskej Lužnej, no rehabilitácie aj cviky zaberajú pomalšie a preto by mi pomohol pobyt v rehabilitačnom centre Adeli Piešťany. Pobyt v týchto zariadeniach je finančne náročný  a moji rodičia si ho nemôžu dovoliť.

KEĎ SA DIAGNÓZY VALIA
Na druhé dieťatko sme sa nesmierne tešili. Tehotenstvo som si užívala do 20. týždňa. Potom prišlo morfologické sono. Pamätám si ten deň ako dnes. Bol deň pred Vianocami. Nasledovala šťastná správa, že čakáme dievčatko. Za ňou však prvá nejasná diagnóza, ktorá nám pokazila celé sviatky.

„Lekár nám povedal, že naša slečna má rozšírenú mozgovú komoru. Naše šťastné chvíle sa premenili na kopec otázok v našich hlavách. Tie nás trápili aj celé sviatky než sme sa dostali k ďalšiemu špecialistovi. A začal lekársky kolobeh, ktorý by mohol trochu pripomínať čiernu tragikomédiu.

Jeden doktor nič nevidel, druhý špecialista videl rozšírené mozgové komory, ďalší videl anarchoidálnu cystu a ten posledný zase nič. Lepšie správy striedali tie katastofické.

Do kolien ma dostala otázka od sestričky,ktorá mala len vypísať správu na odber plodovej vody,keď sa spýtala kde by som chcela ísť na potrat ak nevyjdú dobré výsledky: „So slzami v očiach som opustila ordináciu. Odber sa podaril až na druhé napichnutie. Nebolo to veľmi príjemné. Brucho ma bolelo ešte týždeň. Nakoniec mi volala sestra z genetiky, aby som dobehla. Ešte mi zoberú krv, lebo sa im to zmiešalo. No keď šťastie, tak poriadne, hovorila som si.

Čakanie na výsledky bol nekonečný príbeh. Mala som dva dni na rozhodnutie. Všetko záviselo na výsledku. Po šiestich dňoch mi volali z genetiky. Výsledky máte v poriadku, oznámila mi sestra. V živote mi nepadol väčší kameň zo srdca.” Odvtedy som začala brať padajúce diagnózy trochu  s rezervou. Snažila som sa aspoň trošku si zachovať v tehotenstve zdravý rozum a pohodu.

Sabinka sa narodila cisárskym rezom sedem dní po plánovanom termíne. Potvrdila sa diagnóza rozšírená mozgová komora o ktorej sme vedeli od 20 tt.Držať to malé 2900 gramové telíčko v náručí bolo pre mňa najväčším šťastím na svete.

Prišli ale ďalšie.V piatom mesiaci nám na neurológii po magnetickej resonancii povedali,že Sabinka vraj bude hluchá, slepá, má tumor... „Už som ich ale nepočúvala a verila sebe a Sabinke. Nakoniec je z nej úžasné dievčatko a dáva nám veľa elánu do života. Žiaľ, má hypotóniu, teda znížené svalové napätie. Zatiaľ nevie sedieť ani chodiť. My všetci ale veríme, že nakoniec bude aj tancovať. Veď prekvapila všetkých doktorov, a to neraz.

Celé to trápenie a „diagnostikovanie“ pred pôrodom nám dodalo neskutočne veľa sily bojovať a hlavne veriť a dúfať najmä vo vlastnú silu myslenia a presvedčenia. Žiadne z hrôzostrašných diagnóz sa nepotvrdilo, a to ma posielali na potrat.

V súčasnosti už riešime len jediný problém, ako postaviť Sabínku na nohy. Keďže špeciálna rehabilitácia, ktorá by jej k tomu pomohla je pridrahá, rozbehli sme kampaň na zber vrchnákov z pet fliaš.

„Je neskutočné, koľko dobrých ľudí je na Slovensku. Chodia nám vrchnáky každý deň. Tešíme sa z každého balíčka. Potrebné je ich nazbierať veľké množstvo. Za tonu vrchnákov dostaneme 220eur. Zbiera ale celé Slovensko.Veľmi pekne ďakujeme za každý vrchnáčik.

„Vždy treba veriť a bojovať. Má to veľký zmysel.Hypotónia je liečiteľná a spolu to určite zvládneme.“ Kampaň s vrchnákmi pre Sabínku stále beží, môžete ju sledovať aj na stránke pomozte-sabinke.weebly.com

 
Sabínka sa od februára presúva z programu BabyMed do programu Rehabilitácia detí a dospelých.
Táto rehabilitácia je finančne náročnejšia,pretože bude cvičiť v kozmickom obleku 2 hodiny denne,dostane dlhšiu masáž,rašelinový zábal,manuálnu terapiu,logopédiu 6x, termo-kryokontrastnú terapiu,rašelinové zábaly a liečbu bioptronom-lampou.
Ak chcete vedieť viac o tomto programe sa dočítate na tomto odkaze:
http://sk.adeli-center.com/neurorehabilitacia/rehabilitacia-deti-a-dospelych/"

Potrebujete poradiť?